søndag 12. juni 2016

"Jernbane i hagen" - nye sokker!

Wollmeise Twin er et flott garn til sokker. Nylonforsterket og litt tykkere enn 4-tråds som jeg vanligvis strikker sokker i. Wollmeise lager de flotteste farger og fargesammensetninger! De har også masse ensfarget og med bare svake fargeforskjeller, men det er det flerfargede som er artig å strikke med! Crazy farger, eller mer i samme fargeskala.

Jeg har valgt meg ei hespe med Törtchen - hvitt med rosa og rødt - supersøt!

Jeg har laget ei oppskift på sokker i fargerikt Wollmeise Twin, som er enkel slik at fargespillet kommer til sin rett, men har noen få element slik at de blir litt interessante å strikke. På grunn av at rillestrikken på baksiden av leggen minner meg om jernbanesviller, har sokkene fått navnet "Jernbane i hagen".


Garn: Wollmeise Twin
Pinner: 2,5 mm. ( strømper må strikkes forholdsvis fast, tilpass pinner etter egen strikkefasthet slik at du får ca. 28 masker på 10 cm.)

Oppskrift:
Legg opp 64 masker og strikk 20 omganger vrangbord, 1vridd rett, 1 vrang.
Fortsett i glattstrikk, men de 16 første maskene på omgangen strikkes i rillestrikk. Første omgang strikkes de 16 maskene rett, på neste omgang strikkes de 16 maskene vrang. Vekselsvis, slik at det blir riller.
Strikk leggen så lang du ønsker. Jeg har strikket ca 19 cm målt fra toppen, og jeg har 30 riller på leggen.

Hæl:
Leggen avsluttes med rett over alle maskene, men når du har 8 masker igjen på omgangen, altså 8 masker før rillestrikken, starter du å strikke hælkappen. Hælkappen strikkes over 32 masker, og du har 32 masker på oversiden. 
Pinne 1) *1 maske løs av, strikk 1 rett* gjenta **
Pinne 2) Første maske løs av, strikk vrang ut pinnen.
Gjenta disse to pinnene ca. 7 cm, eller totalt 18 ganger ( 36 pinner)
Nå skal du forme hæl ved å strikke 19 masker rett, 2 sammen ( ta en løs av som du skulle strikket rett, ta av neste maske lik ens, sett de tilbake på venstre pinne og strikk de 2 maskene sammen i bakre maskeledd ) strikk 1rett, snu.
Neste pinne: ta første maske løs av, strikk 7 vrang, 2 masker vrang sammen, 1 vrang, snu.
Nå er du på retten igjen. Første maske løs av, strikk til en maske før "hullet" du laget når du snudde forrige omgang, strikk denne masken sammen med neste som beskrevet i parantesen, strikk 1 rett, snu.
Neste pinne vrang: første maske løs av, strikk vrang til en maske før "hullet", strikk denne maska vrang sammen med neste maske, 1 vrang, snu.
Gjenta dette til du har strikket opp alle maskene over hælen. Du skal ha 20 masker igjen på hælpinnen.

Strikk de 10 første maskene på pinnen. Dette blir midt under foten og her starter nå omgangene heretter.
Pinne 1) Strikk 10 masker rett, strikk opp 18 masker langs hælkappen. Pinne 2) 16 masker rett. Pinne 3) 16 masker rett. Pinne 4) strikk opp 18 masker langs hælkappen, strikk de siste 10 maskene på undersiden.
Kile felles nå i slutten av pinne 1) og i starten av pinne 4). 
Strikk 26 masker fra pinne 1) og strikk de 2 siste maskene rett sammen. Pinne 2 og 3 strikkes i glattstrikk uten felling. Pinne 4) ta 1 maske løs av som om du skulle strikket den rett, ta av en maske til, sett begge maskene tilbake på venstre pinne og strikk disse sammen i bakre maskeledd, strikk rettmasker ut pinnen. Gjenta denne fellingen 3 ganger til. Heretter skal du strikke en omgang rettstrikk uten felling, mellom hver felleomgang. Gjenta fellingene til du har 28 masker igjen på undersiden (14 masker på hver pinne). Du har nå 60 masker på omgangen. 

Strikk foten til ca. 4,5 cm før ferdig lengde. Flytt 1 maske fra hver side fra oversiden, til undersiden. Altså fra pinne 2 til 1 og 3 til 4. Du ska ha 15 masker på hver pinne.
Nå starter tåfelling i hver side: 
strikk til de siste 4 maskene på pinne 1, strikk 2 masker vrang, strikk 2 masker vrang sammen. 
Pinne 2) strikk 2 masker vrang sammen, strikk 2 masker vrang, rettmasker ut pinnen. 
Pinne 3) strikk rett til de siste 4 maskene, strikk 2 masker vrang, strikk 2 masker vrang sammem. 
Pinne 4) strikk 2 masker vrang sammen, strikk 2 masker vrang, strikk rett ut pinnen.
Neste, og annenhver omgang strikkes uten felling og bare rettmasker.
Fortsett med en omgang med felling i vrangstrikk som beskrevet og en omgang glattstrikk, til du har 12 masker på undersiden og 12 på oversiden. Strikk slik at du har tråden i en side. Klipp tråden med litt god lengde, og mask sammen de 12 maskene fra oversiden med de 12 under.

Fest de to trådendene, og du har en ferdig sokk! Nå står det igjen en ting å gjøre... strikk en sokk til!


1 kommentar:

  1. Så nydelige sokker du har strikket og laget mønster til!

    SvarSlett

Jeg blir veldig glad for kommentarer eller en liten hilsen!