tirsdag 12. januar 2021

Fair Isle strikk


I 2015 var jeg heldig og kunne reise til Shetland og oppleve Shetland Woolweek, sammen med Heidi . For en opplevelse! Målet var å lære mer om Shetlands tradisjonsstrikk, oppleve landskap og kultur, og vi fikk full valuta! Litt reiseminner finner du under taggen Shetland og Shetland Woolweek, eller ved å gå til oktober 2015 i venstremargen.

Øygruppa Shetland  består av mange øyer og øygrupper, og en av de, Fair Isle, er blitt et begrep eller en tradisjonell måte å strikke flerfarget mønster på. En parallell til Selbu, her i Trøndelag. Det finnes teorier om hvorfor det akkurat her ble utviklet akkurat slike mønster, og du finner en del både på norsk og engelsk hvis du søker på nett etter Fair Isle. Fair Isle strikk er dokumentert fra midten av 1800-tallet, men ble først populært i Storbritannia og Europa fra 1920-tallet og framover.

Fair Isle plagg er gjerne helmønstret, og mønsteret er bygd opp av border i flerfargestrikk. Bordene kan ha ulik bredde og farger, oftest kun to farger per omgang og sjelden mange masker i samme farge etter hverandre. En bord kan bestå av to omganger, men også 15 eller flere. Fargeskiftene i disse bordene er det som gjør dette spennende og artig å strikke. Fargevalg og sammensetning kan endre et plaggs uttrykk, og utviklingen av mønster og design moderniseres og tilpasses mote og personlig smak. Noen av bordene har symbolene OXO, som historikere mener symboliserer Andreaskorset som er det skotske nasjonalsymbolet og kløverbladet til St.Patrick, Irlands nasjonalhelgen. 

I år har jeg veldig lyst til å strikke mer flerfargestrikk. Noe av inspirasjonen til dette henter jeg fra Instagram, og noe fra hyllene på Fortuna. Jeg er så glad vi har mulighet til å føre ekte shetlandsk ull i butikken! Jeg fikk besøke både Jamieson & Smith som lager 2-ply Jumper Weight som vi fører, og Jamieson of Shetland, som er et mindre familiedrevet spinneri, i 2015 og det var virkelig en opplevelse. Et dagskurs i Fair Isle-strikk med 3 lange strikkepinner og strikkebelte, ble det også. En strikketeknikk langt fra det jeg er vokst opp med, og som det tok tid å lære, og nå burde jeg vel ha øvd litt... 

Fair Isle strikkes oftest i tynn to-tråds ullgarn og til å begynne med ble det strikket i flere fargetoner av ufarget ull. Sauene på Shetland har så mange farger i ulla og her er noen fine bilder fra klipping og sortering hos Oliver. Bloggen til Jamieson & Smith er en stor inspirasjonskilde! Historien viser at når maskinspunnet og fargerikt garn kom på markedet, ble Fair Isle-plaggene veldig fargerike og fargesterke. Dette kan synes litt voldsomt i dag, men litt farge må vi ha, og Fair Isle-plagg skal skinne litt! 

Fleur av Marie Wallin 


Her kommer linker til et lite utvalg av mine favoritter. Designere, plagg og historie:

Ella Gordon Mary Jane Mucklestone Susan Crawford  Linda Shearer  Ysolda Teague Wilma Malcolmson Kate Davies Marie Wallin Alice Starmore 

Til slutt, men det som er mest inspirerende og til å bli glad av, en artikkel fra BBC News.

 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg blir veldig glad for kommentarer eller en liten hilsen!